czwartek, 13 września 2012

Przepisowo

Moje kochane !!

Chciałam się z Wami podzielić kilkoma przepisami, które mi się zawsze sprawdzają.
Oto one : 

  1. Przepis na paprykę marnowaną 
6 szklanek wody
1 szklanka octu
1,5 łyżki soli
3 łyżki cukru
liść laurowy
gorczyca
pieprz
ziele angielskie 
papryka

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w odpowiednie paski.
Wodę, ocet sól, cukier i resztę przypraw zagotować, zalać paprykę poukładaną w słoikach. Zakręcić, postawić dnem do góry. 
Papryka gotowa. 

     2.  Przepis na sałatkę z buraczków

3 kg buraczków
1 kg papryki
3 cebule
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru

Wszystko obrać, i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać wszystko razem i włożyć do słoiczków.



    3.  Sałatka z tuńczykiem i ananasem 

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
0,5 puszki ananasa 
puszka kukurydzy
majonez

Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Krążki ananasa pokroić w kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać. Majonezu dodać jak najmniej, ale tyle, żeby składniki się połączyły.

    4. Sałatka z paluszkami krabowymi

1 paczka paluszków krabowych 
0,5 główki sałaty lodowej
2 pomidory średniej wielkości
0,5 pęczka rzodkiewek
0,5 puszki kukurydzy
1 mały jogurt
1 łyżeczka soku z cytryny 
szczypiorek lub natka z pietruszki
pieprz, sól

Paluszki pokroić w talarki, sałatę lodową podrzeć na małe kawałki. Pomidora i rzodkiewkę pokroić w drobna kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać szczypiorek lub natkę i kukurydzę. Całość polać jogurtem i przyprawić do smaku.


    5. Torcik bananowy

Ciasto:
3 jajka
3 łyżki gorącej wody
125g cukru ( troszkę więcej niż pół szklanki)
125g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
25g stopionego masła
50g drobno posiekanych migdałów lub orzechów

Dekoracja:
1 krem waniliowy do tortów
100g masła
300 ml mleka
4 duże banany
5 łyżek soku cytrynowego
1 polewa czekoladowa

Jajka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie stopione, schłodzone masło i posiekane migdały lub orzechy. Ciasto wylać do formy wysypanej wcześniej mąką. 

Krem waniliowy do tortów przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Banany obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 3 części, pokropić sokiem z cytryny, ułożyć na cieście. Na wierzch wyłożyć krem do torów, wyrównać. Ozdobić polewą czekoladową.

Temperatura pieczenia:
170 - 200 stopni czas pieczenia : 15 min.


Życzę SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz